De goede en de slechte chemicaliën

Chemische behandelingen met een specifieke eigenschap voor het eindproduct kunnen in eerste instantie klinken als iets dat ten koste van alles moet worden vermeden. De kwestie van het bieden van bescherming tegen chemicaliën of het bieden van vlamvertragende eigenschappen is echter een serieuze zaak, wat betekent dat we op een andere manier over dingen moeten nadenken.

PFAS – Fluorocarbons
Blåkläder gebruikt zowel chemische behandeling alsook in sommige gevallen vloeibare chemicaliën om onze producten water-, vuil-en olie-afstotend te maken. Beschermende eigenschappen die worden geboden door een behandeling van fluorkoolwaterstoffen kunnen niet op een andere manier worden gemaakt, dus het is op dit moment niet mogelijk om deze stoffen geleidelijk te verwijderen. Blåkläder gebruikt deze oppervlaktebehandeling echter alleen waar absoluut noodzakelijk is en met de laagst mogelijke concentratie. We streven ernaar een alternatief te vinden voor fluorkoolwaterstoffen zodra een haalbare optie beschikbaar wordt.

Vlambescherming
De vlamvertragende eigenschappen van cellulosevezels worden gecreëerd door chemische behandelingen te gebruiken die een bestanddeel bevatten dat brandbaarheid, zoals fosfor, voorkomt. Het alternatief voor vlamvertragers is het gebruik van vezels met inherente vlamvertragende eigenschappen. Beide typen vlambeschermingen hebben echter verschillende voordelen, dus Blåkläder biedt collecties aan die beide opties gebruiken.

Chemisch behandelde vlamvertragende eigenschappen zijn tegenwoordig erg efficiënt en er is eigenlijk maar heel weinig actieve stof nodig. Eenmaal aangebracht op het materiaal is de functionaliteit permanent in de cellulosevezel en zal deze niet afslijten tijdens wassen of slijtage.

Oeko-Tex – Gebruikersveiligheid
Bijna alle materialen en componenten in Blåkläders-producten voldoen aan de vereisten voor de Oeko-Tex 100-standaardklasse 2, wat betekent dat producten veilig in nauw contact met de huid kunnen worden gedragen. Uitzonderingen hierop worden alleen gemaakt wanneer technische aspecten een andere optie uitsluiten.

De drager van het uiteindelijke kledingstuk zal profiteren van het feit dat er geen schadelijke stoffen in het materiaal aanwezig zijn. De afwezigheid van gevaarlijke chemicaliën is gunstig voor iedereen die de materialen en producten in de toeleveringsketen hanteert.

Beperkte stoflijst
De tool die wordt gebruikt voor het communiceren van de vereiste chemische beperkingen en verboden voor productiedoeleinden en voor productinhoud is de Blåkläder Restricted Substance List (RSL). Deze lijst met stoffen zijn vereisten die zijn uitgesloten van de Europese wetgeving. Naleving van alle toepasselijke Europese chemische voorschriften is een vereiste voor alle leveranciers van Blåkläder, maar de RSL-lijst is ook verplicht voor naleving.

Deze lijst is gebaseerd op de RICS Chemicals Guidance en de gemeenschappelijke conclusie van aanvaardbare en haalbare niveaus van beperkingen tussen de chemici van RISE en de stakeholders van de Chemical Group. Blåkläder is lid van twee belanghebbende organisaties in Zweden met als hoofddoel het onderzoek en de ontwikkeling van chemische stoffen in verband met de textiel- en leerindustrie te volgen. Deze organisaties zijn de Chemical Group van Swerea IVF en de Zweedse organisatie voor textielimporteurs. Alle leveranciers van Blåkläder moeten de Blåkläder-leveranciersgids volgen, waarin de Blåkläder RSL is opgenomen.