Katoen uit duurzame bronnen

Bijna 40% van de vezels in onze kledingstukken is katoen, wat het één van de belangrijkste materialen van Blåkläder maakt. De vezels worden gebruikt in veel van onze werkkleding en beschermende kleding. Deze kledingstukken zijn ontworpen voor gebruik door professionals, wat betekent dat ze extreem duurzaam en langdurig moeten zijn. Katoen is een vezel die zowel duurzaam als comfortabel is om te dragen, wat het ideaal maakt voor werkkleding en beschermende kleding. De productie van katoenvezels is echter niet zonder problemen. Met dit in gedachten besloten we in 2017 om ons aan te sluiten bij BCI, om duurzamere manieren van katoenproductie te ondersteunen. We zijn ervan overtuigd dat katoen een duurzamere grondstof kan zijn, afhankelijk van hoe de katoenvezel wordt geproduceerd.

Blåkläder is een trots lid van The Better Cotton Initiative/BCI. Het Better Cotton Initiative, BCI, is een non-profitorganisatie die in 2005 is opgericht en die werkt aan de implementatie van grootschalige veranderingen in de katoenindustrie, door katoenboeren te helpen om over te schakelen van conventionele landbouwmethoden naar meer maatschappelijk verantwoorde en duurzame methoden.
Better Cotton is duurzamer dan conventioneel geteelde katoen, omdat boeren training krijgen in het gebruik van hun watervoorraden en het gebruik van meststoffen en pesticiden te verminderen. Op deze manier word de katoen minder blootgesteld aan chemicaliën, waardoor betere arbeidsomstandigheden ontstaan, hun milieu-impact wordt verminderd en geld wordt bespaard. Boeren krijgen ook training in sociale kwesties zoals gendergelijkheid. De BCI helpt boeren om katoen te telen op een manier die hun impact op de lokale omgeving vermindert en tegelijkertijd hun eigen levensstandaard verbetert. Biologisch katoen is om vele redenen de meest wenselijke optie, maar omdat de overgang naar biologische katoenproductie erg duur is, is het momenteel ontoegankelijk voor de meeste armere kleine boeren in de wereld. BCI maakt in plaats daarvan voor elke individuele katoenboer een stap in de goede richting mogelijk. Al deze stappen samen vormen echter een enorme algehele verbetering van de katoengroei in de wereld. Op de lange termijn moet organische groei natuurlijk voor iedereen het doel zijn, maar de reis daarheen is lang. Better Cotton biedt een mogelijke roadmap tot dat punt, een stap die iedereen kan nemen.

Better Cotton is afkomstig van een systeem van Mass Balance. Better Cotton is niet fysiek te herleiden tot het eindproduct. Dit betekent dat het katoen niet apart van de teler naar de fabriek wordt gehouden. In plaats daarvan maakt het deel uit van een massabalanssysteem dat bijdraagt ​​aan een duurzamere katoengroei en een snellere opschaling van duurzamer katoen.

We streven ernaar om tegen 2020 80% van onze katoen als Better Cotton te betrekken. BCI streeft ernaar om tegen het einde van 2020 vijf miljoen katoenboeren te helpen om over te schakelen op slimmere teeltmethoden, wat neerkomt op 30% van de wereldwijde katoenproductie. Dit zal wereldwijd een groot verschil maken voor de katoenteelt en het milieu. Blåkläder's doel voor 2020 is dat 80% van de katoen die we kopen beter katoen is. In de loop van de tijd zal dit een nog groter deel uitmaken.

Lees hier meer over BCI's werk voor duurzamere katoenproductie https://bettercotton.org/